Debatt som skapar frågeställningar

2012-10-23 @ 09:20:05
Ja nog kan man säga att debatten blev het. Men jag känner att jag blir missförstådd tyvärr. Jag tycker INTE att den föräldrer som kan och har råd att vara hemma mycket med sitt barn samt kan jobba deltid är en bättre förälder.
 
Jag vill självklart också uppfostra mina barn själv så mycket det går. Samtidigt tycker jag att förskolan är viktig och får inte bli förvaring av barn utan ska präglas av en pedagogisk verksamhet. Den ska som sagt vara en grundplåt in i skolan.
 
Debatten om 35 timmar i veckan är till för att väcka tankar. Jag har gett ett förslag till våra kommunpolitiker i länet om att utöka de idag 15 timmar till 21-25 timmar. Det första alternativet som jag ser det är att utöka med två timmar per dag de tre dagarna som barnet går i förskolan. Det skulle betyda tre dagar i veckan med tiderna 8-15. Det skulle i alla fall jag tycka var det ultimata.
 
Allt handlar om olika saker och olika personer väger in olika saker. En del som har en lång bit till förskolan kanske det är bättre att dagen blir något längre eftersom det annars kanske känns meningslöst att ens lämna dem där. Då kan den arbetande föräldern lämna på förskolan och så kan den förälder som är hemma hämta sedan.
 
Allt handlar ändå i slutändan hur våra barn har det i sin vardag och att de mår bra. Vad och hur varje förälder gör för just sitt/sina barn är alltid rätt för just dem och alla har rätt att välja sin egen väg!
 
Det som är bra med debatter är att man får information om olika synvinklar och någonstans mitten hamnar man alltid.
 
 

Alla barn har rätt till 35 timmars förskola!

2012-10-22 @ 14:20:08

Jag vill skapa en debatt som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har ofta undrat varför de barn som får syskon endast får vara 15 timmar på förskolan? Det är ju den lagstadgade tiden och inte många av Sveriges kommuner frångår detta. Men jag undrar För vem är förskolan till för?! Är det för barnen eller föräldrarna?

 

För många år sedan så kan jag tänka mig att man såg förskolan som en hjälp till föräldrarna. Så att de kunde jobba. Men idag, hur ser vi på förskolan och dess roll? Förskolan ingår som de flesta kanske vet idag i skollagen och är en del av skolan. Det finns en verksamhetsplan och framförallt en läroplan för förskolan. Sedan länge har de barn som får syskon endast fått vara på förskolan sina lagstadgade 15 timmar. Men nu är det nya tider och jag anser att man borde göra om och utvärdera detta. För om förskolan är en del av skollagen och där det finns en tydlig läroplan borde dessa barn också ha samma rätt att tillgodogöra sig dessa. Men om barnet vistas 15 timmar per vecka på förskolan, som i Östersunds kommuns förskolor för det mesta är upplagt på 5 timmar /dag i tre dagar, får de då den pedagogiska del av läroplanen som de har rätt till?

 

Jag anser INTE att ett barn som endast vistas tre dagar i veckan mellan 9-14 tillgodogör sig den pedagogiska verksamhet som de har rätt till. När barnet kommer till förskolan vid 9 så går alla barn ut och ute leker de. Sedan är det dags för lunch och efter det blir det ca 2 timmar som de kan ägna sig åt att andra saker. Hur mycket av denna tid är faktiskt lärande för barnet? Många upplever också att 15-timmarsbarnen är understimulerade. För mig handlar förskolan om barnen och deras lärande. Jag tycker att förskolan är till för barnen och inte föräldrarna. Visst, vi föräldrar kan jobba, men det är ju också en grundförutsättning för att kunna försörja sin familj. Man har idag ändrat den allmänna förskolan från 4 år till 3 år. Man har också ändrat så att de som är arbetslösa har rätt att ha sina barn på förskolan i 25 timmar per vecka. Det är absolut i rätt riktning men mer måste göras!

 

Det finns även en annan aspekt ur detta och det är det utanförskap som jag upplever att 15-timmarsbarnen har. Om barnet kommer lite tidigare än 9 så får de stå och vänta på de andra barnen som äter frukost eftersom de inte har rätt till frukost på förskolan. Även när barnet ska hem vid 14 så börjar de flesta att äta mellis. Antingen är personalen stressad av att få sätta igång med mellis och skulle föräldern vara lite sen får 15-timmarsbarnet sitta i ett annat rum och vänta medan de andra barnen äter mellis. Vad säger detta våra barn? Att de får men inte jag? Är det verkligen rätt väg att gå när vi försöker skapa goda människor av våra barn. Vi lär dem allt om vad värdegrund är och att man ska respektera andra och vara en bra medmänniska. Vad säger då detta när de själva blir en del av ett utanförskap som kanske inte barnen kan förstå?

 

Det är vi vuxna som måste ta ansvar för vad våra barn utvecklas till och där har förskolan en stor roll, både som pedagogisk verksamhet och en del av det sociala samspelet. I förskolan får barnen en bra grund att stå på, i alla fall är det vad jag vill tycka att de ska få. I förskolan får de en bra inkörsport till skolan som sedan kommer. Och om de inte får tillgodogöra sig den verksamhet som förskolan har att erbjuda så kan det inte bli en bra grund.

 

Man säger att de 15 timmar som barnet får gå i förskolan när de fått syskon är för barnets skull. Då undrar jag varför man inte utökar dessa timmar. Mitt förslag är att utöka dessa till 35 timmar i veckan, 8-15 varje dag. Då får barnet vara med på frukost, lunch och mellis och samtidigt få den tid i förskolan som de faktiskt har rätt till. Jag anser inte att detta är för att hjälpa eller avlasta den förälder som är hemma med syskonet utan det är för att det äldre barnet ska få sin del av den pedagogiska verksamheten.

I en del av Sveriges kommuner har man infört detta och jag anser att Östersunds kommun borde satsa på att ligga i framkant vad gäller barn och skolomsorgen där förskolan ingår. Östersunds kommun skulle helt klart bli en attraktiv boplats för många barnfamiljer och utflyttning skulle minska. För visst skulle jag välja att bo kvar när jag vet att mitt barn får det bästa?! Jag tror också att många skulle vara villiga att betala mer för förskolan om den gav mer till barnen som får syskon. I alla fall skulle jag göra det.

 

Detta debatterades också i Aftonbladet av Ebba Östlin som är Socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka där man också infört 35 timmar, länk: http://www.aftonbladet.se/debatt/article15624478.ab

Sitter och väntar

2012-10-15 @ 06:06:19

Just nu sitter jag på flygplatsen och väntar på flyget. Med en kopp kaffe känns det bättre! Klev upp 4.15 imorse. Kanske lite väl tidigt även för mig :). I fredags var det samma sak. Ner med 6.30-flyget och hem med 14.45-flyget. Ändå skönt att komma hem i vettig tid.

Idag är Edvin med farmor. Han har sovit där sedan igår. Pär åker också iväg idag men med 7.15-flyget. Vi försöker att inte resa samtidigt eftersom det blir väldigt krångligt. Men denna gång blev det så. Det blir en hel del resande för lin del framöver. Och det är jätteroligt!!

För ett tag sedan började jag och Pär diskutera att kanske flytta till Sthlm istället. Och visst, kanske på prov i alla fall :). Vem vet?

Länge sen!?

2012-10-13 @ 10:19:08

Nu var det länge sedan jag bloggade igen. Det går lite i vågor. Mycket att göra just nu gör att det tyvärr itänts finns så mycket tid.

Sedan sist så har mamma brutit foten. Jag följde med henne på akuten i söndags. Hon blev inlagd direkt och opererad. Hon är fortfarande kvar där och får åka hem på måndag. Då kommer hon att då hemhjälp och hjälpmedel hemma. Det känns tryggt eftersom man vet att hon har hjälp.
Detta gör också att mycket av tiden den senaste veckan jag gått åt att hjälpa henne. Hämtat olika saker och fixat och donat. Imorgon följer även Edvin och Pär med hälsar på. Och så tar vi med oss Johanna. Sedan följer Johanna med oss hem och äter middag med oss.

Idag har jag varit i Sthlm över dagen. Klev upp 4.15 imorse. Så nu är jag dödstrött!! I alla fall så fick man höra musik på tunnelbanan. Det var ju roligt! Tyvärr hade jag bara två kronor i kontanter att ge. Dagens kortsamhälle :/